
Publicarea unei culegeri de scrieri mistice ale lui Bahá’u’lláh
6 februarie 2019
În urma tragediei, bahá’íi din Noua Zeelandă depun eforturi spre unitate și vindecare
5 aprilie 2019
COMUNITATEA INTERNAȚIONALĂ BAHÁ’Í, NEW YORK – Comisia pentru Condiția Femeilor a ONU își începe astăzi lucrările. Peste 9 000 de persoane sunt așteptate să participe la acest forum dedicat egalității de gen, sub egida organismului internațional. În declarația sa din acest an către comisie, Comunitatea Internațională Bahá’í (BIC) a scos în evidență necesitatea unor modele eficace de guvernare, educație și economie bazate pe principii noi.
„O temă deosebit de importantă precum asigurarea protecției sociale pentru toți, în special pentru cei mai vulnerabili membri ai societății – în mare parte femei și copii – trebuie privită prin prisma unui adevăr mai înalt: acela că întreaga om
enire este una și aceeași și că întreaga omenire trebuie să beneficieze de resursele abundente ale patriei noastre comune,” arată declarația BIC.
Cea de-a 63-a sesiune a comisiei, care are loc la sediul ONU din New York City până la 22 martie, se concentrează pe sistemele de protecție socială, pe accesul la servicii publice și pe o infrastructură durabilă pentru egalitatea de gen și emanciparea femeilor și a fetelor.
Declarația BIC, Să creăm lumea din nou: Cum să nu lăsăm pe nimeni în urmă, se inspiră parțial din experiența comunității bahá’í în domeniul educației, pe care o pune în legătură cu promovarea condiției și participării femeilor în toate sferele societății.
„Deși educația de calitate depinde, într-adevăr, într-o anumită măsură, de un flux de resurse materiale, experiența multor comunități bahá’í de la nivel local sugerează faptul că până și în cele mai izolate și mai sărace zone din lume există o bogăție de resurse umane care poate înflori dacă i se oferă timp, atenție și o direcționare înțeleaptă a mijloacelor materiale,” explică declarația.
În continuare, declarația afirmă că experiența comunității bahá’í la nivel mondial a demonstrat faptul că nu trebuie să așteptăm apariția unei infrastructuri fizice pentru a iniția un proces educațional care dezvoltă capacitățile intelectuale și
morale. „Pentru o educație de calitate trebuie să se acorde atenție întregului proces educațional – instruirea cadrelor didactice, selectarea sau dezvoltarea programei adecvate, crearea unui mediu propice învățării și angajarea în proces a comunității în cadrul căreia se desfășoară actul de învățare. Aceste dimensiuni diferite pot fi întrucâtva suplimentate și întărite prin resurse materiale. Însă este mai important să se asigure implicarea cadrelor didactice și a elevilor într-un proces de construire a capacității care descătușează puterile spiritului uman”.
Declarația BIC analizează și inadecvarea structurilor sociale contemporane la misiunea de a aduce egalitatea dintre femei și bărbați, cu tot ce implică aceasta pentru progresul societății:
„Având în vedere că multe dintre sistemele și structurile societății au fost create tocmai pentru a întăr
i dominația și inegalitatea, trebuie canalizate resurse semnificative și către studiul unor modele eficace de guvernare, educație și economie care sunt structurate în jurul unui set complet nou de principii: că ființele umane sunt unele și aceleași, că puterile emergente ale colectivității pot fi descătușate prin cooperare și reciprocitate și că progresul omenirii va fi puternic susținut de participarea deplină a tuturor oamenilor la crearea din nou a lumii.”
Joi, BIC va fi gazda unei discuții de tip panel despre rolul educației în promovarea egalității de gen. Discuția va oferi perspective asupra modului de abordare a unora dintre forțele sociale care mențin inegalitățile ce le dezavantajează pe femei și pe fete, asupra aranjamentelor economice care promovează egalitatea și asupra educației holistice de calitate pentru fete și băieți. Citiți nota explicativă a panelului aici. Evenimentul va fi relatat live pe paginile de Facebook, Instagram și Twitter ale BIC.
Pentru mai multe informații, vizitați BIC.org.