23 ianuarie 2024
BIC GENEVA — Un grup de peste 150 de susținători iranieni ai drepturilor omului și activiști sociali și politici au semnat o declarație publică puternică (în persană, cu traducere în engleză) prin care condamnă „noul val de arestări împotriva bahá’ílor și privarea acestora de drepturi fundamentale, umane și civile.”
Alăturându-se altor nenumărate persoane pentru a face ecou spiritului campaniei „Our Story Is One” (Povestea noastră este una), grupul și-a îndemnat compatrioții să „își ridice vocea” în solidaritate cu comunitatea Bahá’í din Iran.
„Baha’íi din Iran s-au confruntat cu presiuni ideologice, politice, educaționale și economice sistematice” de mai bine de 150 de ani, se spune în declarație, adăugând că represiunea a câștigat „dimensiuni mai largi și o intensitate mai inumană” după Revoluția Islamică din 1979. . Printre semnatari se numără activiști proeminenți pentru drepturile omului, cadre universitare, avocați, artiști și foști oficiali.
Aceasta este cea mai recentă dintr-o serie de declarații emise în ultimii ani de către iranieni de seamă în sprijinul drepturilor comunității Bahá’í din acea țară. Bahá’íi sunt cea mai mare minoritate religioasă non-musulmană din Iran și s-au confruntat cu 44 de ani de persecuție din partea Republicii Islamice. În decembrie anul trecut, Comunitatea Internațională Bahá’í (BIC) a avertizat că guvernul iranian folosește „noi tactici intense și brutale” pentru a persecuta comunitatea.
Un aspect remarcabil al noii declarații este că este semnată de lideri de cuget dintr-un spectru larg de perspective și opinii politice din societatea iraniană – toate denunțând persecuția Bahá’í în termeni fără echivoc.
„Niciun cetățean nu ar trebui pedepsit doar din cauza convingerilor sale”, se spune în declarație. „Niciun cetățean sau minoritate din societate nu ar trebui să fie judecat, discriminat, defavorizat social și suprimat sistematic din cauza prejudecăților religioase, dogmelor sau iluziilor politice.”
Declarația publică a fost publicată la mijlocul campaniei BIC, de un an, Our Story Is One (Povestea noastră este una), lansată în iunie 2023 pentru a comemora 40 de ani de la execuția a 10 femei Bahá’í la Shiraz și pentru a onora eforturile istorice ale iranienilor obișnuiți de a atinge egalitatea între femei si bărbați.
„Povestea noastră este una” le cere iranienilor să se vadă unii pe alții dincolo de narațiunile de „alteritate” și diviziune create de guvernul iranian – și, în schimb, să vadă toți indivizii și grupurile ca ființe umane ale căror povești, vieți și bunăstare sunt interconectate”, a spus Simin Fahandej, reprezentantul BIC la Națiunile Unite la Geneva. „Această declarație, a mai mult de 150 de lideri de gândire iranieni, este o afirmare a aceluiași mesaj. În ciuda anilor de propagandă a urii, poporul iranian are capacitatea și dorința de a transcende diferențele care i-au despărțit – credințe, etnii, alte medii – și, în schimb, văd fiecare parte a societății sale ca părți integrante ale unei familii diverse, dar unice.”
Doamna Fahandej a adăugat: „Prin semnarea acestei declarații puternice, acești activiști au făcut un alt pas înainte, încurajându-și semenii iranieni să prețuiască principiile comune, o viziune comună și să lucreze pentru un viitor prosper”.
Declarația denunță, de asemenea, 44 de ani de „privare totală a baha’ílor de drepturile lor civile”, inclusiv drepturile la educație și perturbarea locurilor de muncă și a mijloacelor de trai, precum și confiscarea caselor și fermelor deținute de Bahá’í și profanarea rămășițelor pământești ale bahá’ílor decedați. Justiția iraniană i-a supus pe bahá’í la „arestări nejustificate cu sentințe judiciare grele bazate pe cazuri fictive și false”, a spus grupul.
„Judecăți făcute cu prejudecăți și tratament crud și inuman de un secol și jumătate, nu numai de către unele instituții religioase și clerici radicali și complicii lor sau guverne complice, ci și, uneori, de o parte importantă a maselor… din cauza judecăților incorecte și greșite, opresive și comportamente umilitoare”, au „pus o povară grea asupra conștiinței culturale, religioase și politice colective a țării noastre”, se spune în declarație.
„Această rușine istorică ar trebui compensată prin acțiune și încheiată”, a adăugat acesta.
Societatea iraniană s-a luptat de ani de zile să „depășească „demonizarea” [a bahá’ílor] … bazată pe ignoranță și dogmă” și să „schimbe atmosfera culturală și politică a societății civile în raport cu compatrioții bahá’í, să fie umană și bazată pe drepturile omului”, se mai spune în declarație.
Și, în timp ce semnatarii au spus că este „un drum lung de parcurs”, pentru a atinge aceste obiective, ei au declarat că „dorința comună” pentru drepturile omului împărtășită de toți iranienii este un „pas înainte fundamental și național”.
„Credincioșii tuturor religiilor, necredincioșii și proprietarii diferitelor ideologii intelectuale și politice pot lucra împreună unii cu alții și cu drepturi egale pentru dezvoltarea integrală a Iranului și realizarea libertății, dreptății și democrației și eliminarea tuturor tipurilor de discriminare din societate”, au spus ei.
„Comunitatea Internațională Bahá’í este extrem de recunoscătoare acestor lideri de gândire iranieni și, într-adevăr, altor multor sute de mii, pentru curajul lor, pentru angajamentul lor față de justiție și pentru susținerea drepturilor bahá’ílor iranieni în ultimii ani și în această declarație”, a spus doamna Fahandej.
Ea a adăugat: „S-au dus vremurile în care familia diversă de cetățeni iranieni putea fi despărțită. Declarația semnată de acești iranieni de frunte este un simbol al unității, o unitate în diversitate. Aceasta este o valoare care poate duce Iranul către un viitor lipsit de nedreptate și durere. Fiecare zi care trece pare să ofere noi exemple care sa arate de ce, printre bahá’í și toți ceilalți din Iran, povestea noastră este una.”