25 februarie-1 martie 2018
Despre această perioadă Bahá`u`lláh spune:
“Se cuvine poporului lui Bahá, ca în aceste zile, să-și aducă bucurie lor, rudelor lor și dincolo de aceștia, celor săraci și nevoiași și cu veselie și voioșie să aclame și să slăvească pe Domnul lor, să-I cânte laude și să-I mărească Numele;”(Kitáb-i-Aqdas, p. 24).
Zilele intercalare au o valoare spirituală unică având asociate simboluri mistice. Calendarul Bahá`í de 19 luni a câte 19 zile are nevoie de patru sau cinci zile pentru a se potrivi cu anul solar. Aceste zile în plus se numesc “zile intercalare”. Bahá`u`lláh a numit aceste zile în Cartea cea mai Sfântă și a specificat locul lor în Calendar:
“Zilele dinafara lunilor, să fie așezate înaintea lunii Postului. Noi am orânduit ca acestea, dintre toate nopțile și zilele, să fie manifestările literei Há, și astfel ele să nu fie legate de limitele anului și lunilor sale…. iar când se termină – aceste zile de dăruire care preced perioada de abținere – să intre în Post. Astfel a fost poruncit de Cel Ce este Domnul întregii omeniri.”
La fel ca în rugăciunea pentru Ayyám-i-Há, Bahá`u`lláh asociază zilele de dăruire cu zilele Postului din luna “înfrânării”. Ayyám-i-Há este așadar o pregătire spirituală pentru Post, o reamintire de apropierea acestei perioade și o cale de a te detașa de lucrurile materiale. Ayyám-i-Há înseamnă zilele lui “Há”. “Há” este o literă arabă care corespunde cu litera H în românește și una dintre cele trei litere arabe care compun cuvântul Bahá. Atât Bahá`u`lláh, cât și Báb au urmat tradiția arabă de a atribui valori numerice literelor și de a da semnificații spirituale. Numărul valoric al literei “Há” este 5 -suma valorilor numerice ale literelor ce compun numele “Báb” și în același timp numărul maxim de zile intercalare. “Há” este și prima literă al unui pronume arab folosit în scrierile religioase pentru a se referi la Dumnezeu sau “Esența Divină”. Bahá`u`lláh a desemnat zilele intercalare dintre “toate nopțile și zilele”, ca manifestări ale literei “Há”, adică Zile ale Esenței Divine.
Aceste Zile se deosebesc de ciclul normal al săptămânilor și lunilor și măsura umană a timpului, ele nefiind îngrădite de limitele anului și lunilor sale, la fel cum realitatea infinită a Esenței Divine a lui Dumnezeu este nemărginită și nu poate fi înțeleasă și cuprinsă într-un ciclu de timp sau cu orice altă metodă de măsurare umană. Așadar Zilele de Ayyám-i-Há sunt zile ce pot fi considerate în afara timpului, ce simbolizează eternitate, infinit și misterul esenței de necunoscut a lui Dumnezeu Însuși.
Cum se sărbătoresc Zilele Intercalare?
Bahá`u`lláh a redus la minimum ritualurile și ceremoniile Credinței și astfel fiecare bahá`í sărbătorește Ayyám-i-Há în mod diferit. Multe comunități și familii iau masa împreună și unii își oferă daruri. Sărbătoririle Zilelor de Ayyám-i-Há pot fi elaborate și complexe s-au modeste și simple. Frumusețea acestor zile constă în faptul că e nevoie de foarte puțin pentru a avea parte de voie bună, atunci când te afli în compania prietenilor într-o atmosferă plină de iubire.
Iată o relatare istorică despre cum sărbătoreau Ayyám-i-Há, Bahá`u`lláh și câțiva dintre primii credincioși.
În prima zi de Ayyám-i-Há unul dintre credincioși îi invitase pe Bahá`u`lláh și pe toți credincioșii să ia prânzul în Akka. M-am dus și eu la Mazra‘ih.
Dimineața devreme un cort încăpător a fost înălțat într-un spațiu încântător, în fața intrării în grădină. În dimineața aceea toți credincioșii, în număr de aproape două sute, cei care trăiau în Țara Sfântă și pelerinii au venit la Mazra‘ih. Pe la vremea prânzului, Frumusețea Binecuvântată a coborât din Conac și a intrat în cort într-un mod maiestos. Toți credincioșii stăteau în picioare în fața cortului. Apoi Mírzá Áqá Ján, stând în prezența lui Bahá`u`lláh a intonat o rugăciune de zori pentru post, care fusese revelată în acea zi. Când rugăciunea a luat sfârșit Bahá`u`lláh i-a îndemnat pe toți să se așeze. Fiecare s-a așezat pe locul în care se afla. Persoana lui Binecuvântată ne-a vorbit și când cuvântarea Sa a ajuns la sfârșit, El a întrebat ,,Ce se aude cu ospățul, chiar va avea loc? De îndată câțiva prieteni au plecat în grabă și curând prânzul a fost adus. Ei au așezat o masă joasă în mijlocul cortului. Persoana Sa Binecuvântată și toți Aghsanii (descendenți pe partea bărbătească ai lui Bahá`u`lláh) s-au asezat în jurul mesei și pentru că mai era loc, El i-a numit pe alți câțiva să I se alăture. Printre aceștia m-am numărat și eu. El a spus: ,,Aqa Tahir vino să iei loc”.
La un moment dat Bahá`u`lláh a spus: ,,Am obosit de atâta mâncat. Cei care s-au săturat pot pleca. Eu m-am ridicat imediat și Persoana sa Binecuvântată a plecat. Mai întâi mâncarea care a rămas pe farfuria Sa a fost împărțită între prieteni și apoi, grup după grup a intrat în cort și toți au servit masa. Fiecare dintre cei prezenți la acest ospăț s-au înfruptat atât din hrana fizică cât și din hrana spirituală.
(Adib Taherzadeh, Revelația lui Bahá`u`lláh vol. 4, p.8)
În perioada deosebită a Festivalului Ayyám-i-Há, prietenii folosesc mai mult ca niciodată talentele lor artistice. Familiile, copiii și tinerii dau frâu liber creativității, explorând diverse feluri de exprimare artistică pentru programul evenimentelor, invitații și mici cadouri făcute de mână…
Toate felurile de artă constituie un dar al Sfântului Duh. Când această lumină străluminează prin mintea unui muzician, ea se manifestă în frumoase armonii. Din nou, străluminând prin mintea unui poet ea se vădește în poezie splendidă și proză poetică. Când Lumina Soarelui Adevărului inspiră mintea unui pictor, acesta crează picturi minunate. Aceste daruri își împlinesc menirea lor cea mai înaltă, atunci când aduc laudă lui Dumnezeu.
(`Abdu`l Bahá citat în cartea dnei Bloomfield ,,Autostrada aleasă” p.167)
Este natural ca inima și spiritul să găsească plăcere și bucurie în toate lucrurile care vădesc simetrie, armonie și perfecțiune. De exemplu o casă frumoasă, o grădină bine gândită, o linie simentrică, o mișcare grațioasă, o carte bine scrisă, veșminte plăcute – de fapt toate lucrurile care au în ele grație și frumusețe sunt plăcute inimii și spiritului. (`Abdu`l Bahá citat în ,,O scurtă povestire a Vizitei Mele în Akka” p.11-14)
Vă dorim Zile de Lumină binecuvântate!
Adunarea Spirituală Naţională a Bahá’ílor din România