
Mesajul lui Táhirih către lumea modernă
21 noiembrie 2022
O nedreptate incredibilă: Mahvash Sabet și Fariba Kamalabadi condamnate la un al doilea deceniu de închisoare în Iran
15 decembrie 2022
VIENA — Care este legătura dintre Táhirih – o eroină bahá’í a emancipării femeilor în secolul al XIX-lea – și Marianne Hainisch, fondatoarea mișcării femeilor din Austria?
Acesta este subiectul explorat într-o piesă intitulată „Der Siegelring!” [Inelul cu pecete] care a fost organizată recent la Centrul Național al Bahá’í din Austria, ca parte a unei inițiative naționale deschise a Ministerului Artei și Culturii pentru a promova discursul public pe o serie de probleme naționale.
Hainisch, care este recunoscută ca un pionier al mișcării femeilor din Austria, a pledat pentru femei acces egal cu barbatii la învățământul superior și a înființat primele licee pentru fete din acea țară.

Vederi ale Centrului Național Bahá’í din Austria, unde a fost pusă în scenă o piesă de teatru despre Táhirih, ca parte a inițiativei naționale a Ministerului Artei și Culturii.
Într-un interviu acordat lui Martha Root (online aici) – un baha’í proeminent de la începuturile Credinței– Hainisch a declarat: „Eram o fată tânără, de doar șaptesprezece ani, când am auzit de martiriul lui Táhirih și am spus: „Voi încerca să fac pentru fetele Austriei ceea ce Táhirih a încercat să facă și pentru care și-a dat viața…’”
Piesa a fost scrisă de Isma Forghani în 2019, în onoarea bicentenarului nașterii lui Báb. „Povestea urmărește o conversație între europeni de seamă din secolele al XIX-lea și al XX-lea, care și-au găsit inspirație în viața lui Táhirih comparand-o cu un campion al egalității femeilor și bărbaților”, spune doamna Forghani.

Piesa a fost jucată la Centrul Național Bahá’í, ca parte a eforturilor baha’ílor Austriei de a contribui la discursul despre egalitatea femeilor și bărbaților.
Nicole Fendesack a regizat cea mai recentă producție a piesei, care a fost reprezentată de multe ori în ultimii trei ani. „In piesă”, spune ea, „întâlnim femei istorice excepționale care nu numai că au influențat trecutul și prezentul prin viețile și faptele lor, dar care au și atât de multe de spus pentru generațiile viitoare.”
Corinne Farid, membră a Adunării Spirituale Naționale Bahá’í din Austria, explică faptul că piesa își propune să contribuie la discursul despre egalitatea femeilor și bărbaților.
„Această piesă, în esența sa, este o explorare a principiului Bahá’í al unității umanității și a eliminării tuturor formelor de prejudecăți”, spune ea.
Membrii publicului și-au continuat explorarea acestor teme la o expoziție despre eforturile bahá’í din Austria care vizează progresul social, care a evidențiat perspectivele eforturilor de construire a comunității bahá’í în vecinătățile din întreaga țară.

O expoziție la Centrul Național Bahá’í despre activitățile de construire a comunității Bahá’í, desfășurate în timpul evenimentului deschis.

Stânga: O dramatizare a lui Marianne Hanisch citind o poezie a lui Táhirih. Dreapta: O fotografie a Mariannei Hainisch din jurul anului 1905 la Biblioteca Orășenească din Viena. (Credit: Biblioteca orașului Viena, CC BY-NC-ND 4.0)

Spectacole anterioare cu aceeași piesa la Centrul Național Bahá’í din Austria și la Domul Ingeborg Bachmann din centrul orașului Klagenfurt.
Sursă: https://news.bahai.org/story/1623/