
A fost dezvaluit conceptul pentru proiectul Mausoleului lui ‘Abdu’l-Bahá
21 septembrie 2019
Versuri ale poetei persane Táhirih
11 octombrie 2019
27 septembrie 2019
HAGA, Olanda – Festivitățile de deschidere a Zilei Prințului, care marchează începutul noului an parlamentar din Olanda și sunt organizate anual de comunitățile confesionale, le-au oferit în acest an tinerilor o platformă pentru a-și aduce contribuția la discursul național cu privire la mediul înconjurător.
Evenimentul, la care au participat prim-ministrul, parlamentari, primarul orașului Haga, ambasadori și reprezentanți ai comunităților confesionale, a dat unui public de peste 1.000 de persoane prilejul să reflecteze asupra viitorului propriei țări.
„Oricine privește în ochii unui copil vede că viitorul acestuia este important,” a spus Ad van der Helm, președintele programului. „Deciziile noastre de acum sau lipsa deciziilor vor afecta mediul lor înconjurător. Dacă ne pasă acum, ei vor trăi.”
Van der Helm a arătat în continuare că toate comunitățile confesionale ale țării „doresc să pună în legătură vocile tinerilor și vocile viitorului cu vocile celor care poartă răspunderea timpului prezent. Toate generațiile, toate straturile societății, toate grupurile, limbile și culturile care trăiesc în țara noastră împărtășesc răspunderea pentru această planetă care este lumea noastră.”
Evenimentul de Ziua Prințului, desfășurat în Biserica Mare din Haga, a stimulat reflecția profundă prin lectura unor texte sacre, momente de reculegere, recitaluri de muzică și comentarii exprimate de diverși reprezentanți ai comunităților confesionale.
Namara van Bekkum, o tânără de 16 ani, reprezentantă a comunității bahá’í din Olanda, a deschis alocuțiunea principală din cadrul evenimentului cu un pasaj din Prima Tabletă către Haga a lui ‘Abdu’l-Bahá, scrisă cu aproape un secol în urmă, după Primul Război Mondial, și adresată unei organizații pentru promovarea păcii cu sediul în acest oraș: „Până când mințile oamenilor nu ajung unite, nu se poate realiza nimic important”.
Remarcile sale au făcut parte dintr-un program care a stimulat reflecția profundă prin lectura unor texte sacre, momente de reculegere, recitaluri de muzică și comentarii exprimate de alți vorbitori.
Namara van Bekkum, o tânără de 16 ani, reprezentantă a comunității bahá’í din Olanda, a rostit alocuțiunea principală din cadrul evenimentului de Ziua Prințului.
Van Bekkum a subliniat cât este de important să recunoaștem dimensiunile spirituale ale identității umane. „Cum poate populația mondială, aflată într-o creștere și dezvoltare rapidă, să trăiască în armonie cu pământul și cu resursele naturale limitate ale acestuia? Pur și simplu prea mult din ce se produce este consumat în moduri greșite,” a spus van Bekkum în discursul său. „Este nevoie de o conștientizare nouă a modului în care noi, oamenii, interacționăm cu natura. Trebuie să fim atenți la acele caracteristici spirituale compatibile cu unitatea omenirii și aflate în armonie cu natura, cum ar fi dreptatea, cinstea, dragostea pentru pământ și pentru oameni, generozitatea și detașarea față de lucrurile materiale”.
Pentru a-și pregăti prezentarea, van Bekkum s-a inspirat din experiențele sale cu demersurile de construire a comunității. „Avem multe conversații cu oamenii din zona mea pe subiecte cum ar fi dreptatea și unitatea. Mulți își dau seama că tocmai de aceste lucruri avem nevoie în acest moment,” explică van Bekkum. „Și pretutindeni în lume, oamenii – tineri, copii și adulți – poartă tot mai multe conversații despre importanța unității în fața schimbărilor climatice”.
Marga Martens, președinta comitetului de organizare a evenimentului și reprezentantă a comunității bahá’í din Olanda, a arătat că „în premieră, la evenimentul din acest an, discursul principal a fost ținut de un tânăr. A fost o alegere conștientă a comitetului să dea cuvântul tinerilor țării”.
Această adunare reprezintă rezultatul unei colaborări strânse și unite între comunitățile confesionale din Olanda. „Nu ne vedem unii pe alții ca grupuri diferite care îți susțin propriile puncte de vedere. Ne considerăm o singură comunitate,” a mai spus Martens.
În acest an, adunarea interconfesională anuală ce marchează deschiderea festivităților de Ziua Prințului le-a oferit tinerilor o platformă pentru a-și aduce contribuția la discursul național cu privire la mediul înconjurător.
Marga Martens, președinta comitetului de organizare a evenimentului și reprezentantă a comunității bahá’í din Olanda, s-a adresat adunării.