
Addis Abeba: Actiunea climatica necesita informatii despre stiinta si religie, spune BIC
1 octombrie 2021
Kazahstan: Jurnalistii exploreaza rolul presei in promovarea unitatii sociale
8 octombrie 2021
BIC GENEVA, 5 octombrie 2021, (BWNS) – Cum se face că, în ciuda cantităților suficiente de alimente produse pentru a hrăni întreaga populație globală în fiecare an, sistemele alimentare nu reușesc să asigure securitatea alimentară pentru întreaga umanitate?
Pentru a examina această întrebare, Biroul de la Geneva al Comunității Internaționale Bahá’í (BIC) a găzduit o discuție în timpul Summit-ului global al Sistemelor Alimentare al Națiunilor Unite – primul summit alimentar major din 1996 încoace, care a vizat atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă.
Evenimentul a analizat în mod special necesitatea de a pune fermierii în centrul discuțiilor privind producția de alimente și l-a inclus pe adjunctul trimisului special al ONU pentru Summit-ul ONU privind sistemele alimentare, secretarul Comisiei pentru securitatea alimentară mondială, directorul pentru gestionarea cunoștințelor și învățare la CARE International, reprezentanți ai Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, precum și organizații de inspirație Bahá’í cu experiență conexă.
„Dovezi din ce în ce mai mari sugerează că îmbunătățirile din sectoarele productive rurale depind în mare măsură de fermieri și de oamenii angajați în agricultura locală – lucru care a devenit din ce în ce mai evident în timpul pandemiei”, a declarat Simin Fahandej, un reprezentant al Biroului de la Geneva, la întrunire.
Ea a adăugat: „Cu toate acestea, vocea și experiența lor lipsesc în mare parte din conversațiile la nivel înalt privind sistemele alimentare și procesele de elaborare a politicilor. Cea mai mare parte a deciziilor privind politica agricolă și securitatea alimentară sunt luate de obicei departe de mediul rural și de realitățile locale care modelează felul în care politicile vor fi puse în aplicare în practică.”
Bazându-se pe Învățăturile Bahá’í, doamna Fahandej a continuat să explice că, pentru a realiza schimbarea, sunt necesare noi concepții despre rolul fermierilor în societate. „Imaginați-vă ce posibilități noi ar putea apărea dacă am considera fermierii ca pe ‘primul agent activ din societatea umană’ și am îngădui întrebărilor cu privire la dezvoltarea economică a comunităților să înceapă cu fermierul?”
Pe această bază, membrii panelului au explorat modul în care cunoștințele despre producția de alimente generate la nivel local de către fermieri și comunități pot informa politicile internaționale privind alimentația și agricultura.
Ever Rivera, un reprezentant al organizației de inspirație Bahá’í FUNDAEC, cu o vastă experiență în domeniile educației și agriculturii, a descris modul în care concepțiile înguste și limitate trebuie înlocuite cu o înțelegere mai profundă a naturii umane care vede noblețea fiecărei ființe umane și îi protejează pe toți de prejudecăți și paternalism.
Domnul Rivera a elaborat în continuare, descriind abordarea FUNDAEC care urmărește dezvoltarea capacității oamenilor de a contribui la bunăstarea societăților lor, în special în sprijinirea inițiativelor care vizează autosuficiența alimentară. „FUNDAEC promovează abordări care se bazează pe cunoștințele tradiționale profunde ale fermierilor și pe cele mai bune practici ale științei moderne, permițând fermierilor să îmbunătățească procesele de producție a alimentelor și să dezvolte structuri comunitare și noi sisteme care susțin bunăstarea colectivă. Acestea includ înființarea unor grupuri mici de fermieri care colaborează și se sprijină reciproc, dezvoltarea unui depozit al satului accesibil tuturor, și modificări ale practicilor agricole și ale distribuției produselor pentru a elimina intermediarii inutili în introducerea pe piață a produselor agricole.”
Discuțiile din cadrul adunării au abordat, de asemenea, impactul nociv al anumitor provocări majore ale degradării mediului, cum ar fi eroziunea solului, defrișările pe scară largă și lipsa apei. Dr. Martin Frick, adjunctul trimisului special pentru Summitul ONU privind sistemele alimentare, a declarat că „toate aceste neajunsuri pot fi îndreptate, și pentru aceasta nu există alte mijloace mai eficiente decât sistemele alimentare. Veți realiza acest lucru numai abordând problemele demnității umane … și ale dezechilibrelor de putere.”
Biroul BIC de la Geneva plănuiește să lanseze o declarație pe teme legate de agricultură și securitate alimentară, în timp ce continuă să organizeze adunări care explorează aceste probleme.