Poza ONU/Manuel Elias
Poza ONU/Manuel Elias
NEW YORK— 15 decembrie 2022—
O rezoluție prin care se cere guvernului iranian să pună capăt discriminării minorităților din Iran, inclusiv a comunității Bahá’í, cea mai mare minoritate religioasă non-musulmană a Iranului, a fost aprobată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite (ONU).
Rezoluția a fost adoptată pentru prima dată în noiembrie de Comisia pentru probleme sociale, umanitare și culturale a Adunării Generale, cunoscută și sub numele de Comisia a treia. Rezoluția, introdusă de Canada și 50 de co-sponsori din toate regiunile, a fost adoptată cu 80 de voturi pentru, cu 29 împotrivă și 65 de abțineri. În remarcile prezentate la introducerea rezoluției de către Comisia a treia, Canada a declarat că este îngrijorată de „încălcările persistente, în special de persecuția sistematică a minorităților etnice și religioase, inclusiv a comunității Bahá’í”.
Noua Zeelandă a cerut „tragerea la răspundere a celor responsabili de represiunea sistemică în curs de desfășurare … a comunităților minoritare etnice și religioase, inclusiv a comunității Bahá’í ”. Regatul Unit a citat „reprimarea sistematică a grupurilor minoritare”, în timp ce Australia a criticat guvernul iranian pentru „discriminarea nejustificată împotriva minorităților etnice și religioase”.
Comunitatea internațională cere guvernului iranian să înceteze încălcarea drepturilor minorităților și să respecte „drepturile tuturor cetățenilor iranieni, inclusiv pe cele ale bahá’ilor”, a spus Bani Dugal, reprezentantul principal al Comunității Internaționale Bahá’í la Națiunile Unite. „Bahá’íi din Iran știu cum e să fie deținuți datorită unor acuzații false, reținuți fără procese echitabile, abuzați în timpul interogatoriului, știu cum e ca familiile să se teamă pentru cei dragi și să fie calomniate de stat, toate acestea pentru că își susțin convingerile. Nimeni din Iran nu ar trebui să fie nevoit să se confrunte cu nedreptatea care se manifestă în toată țara.”
Rezoluții privind situația drepturilor omului în Iran au fost depuse și aprobate în fiecare an de la începutul anilor 1980, această activitate fiind una din cele mai durabile preocupări ale ONU privind drepturile omului și unul dintre cele doar 14 mandate actuale specifice țării. Dar guvernul iranian este supus unei presiuni fără precedent în acest an din cauza acțiunilor tot mai violente și mai represive ale autorităților împotriva propriilor cetățeni.
Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU a votat pe 24 noiembrie crearea unei misiuni speciale de constatare a faptelor pentru investigarea actualei crize. Votul Adunării Generale urmează, de asemenea, recentele știri conform cărora Mahvash Sabet și Fariba Kamalabadi, două femei iraniene Bahá’í și prizoniere de conștiință, care sunt văzute de mulți drept simboluri ale rezistenței în Iran, au fost condamnate fiecare la un al doilea termen de 10 ani de închisoare.
De la arestarea lui Mahvash și a Faribei din 31 iulie, peste 320 de bahá’í au suferit acte individuale de persecuție. Zeci de oameni au fost arestați în diferite locuri din Shiraz, în provincia Mazandaran și în alte părți ale țării. Casele deținute de bahá’í în satul Roshankouh au fost demolate. Au fost, de asemenea, expuse planurile guvernamentale de a distruge reputația bahá’ilor prin discursuri instigatoare la ură și prin propagandă.
Mai mult decât atât, cel puțin 90 de bahá’í se află în prezent în închisoare sau sunt supuși unei degradante monitorizări cu brățări electronice de gleznă. „Întreaga lume vede în fiecare zi curajul și eroismul de care dau dovadă toți iranienii, în special femeile, în timp ce se sacrifică pentru a cere dreptate și egalitate în fața represiunii violente și brutale a drepturilor lor”, a adăugat doamna Dugal. „Reziliența arătată de bahá’í în decursul celor peste 43 de ani de persecuție este o parte inseparabilă a acestei povești. Fie acesta ultimul an în care Iranul este adus în fața Națiunilor Unite pentru a fi mustrat pentru încălcarea drepturilor omului. Iranienii merită să fie guvernați într-o manieră aleasă de ei – și ei aleg drepturile omului pentru toți.”
Sursă: https://www.bic.org/news/united-nations-general-assembly-condemns-irans-human-rights-record-iranian-people-sacrifice-themselves-justice-and-equality?fbclid=IwAR3BIe92ashurZSYYbRD2UKtQl5CMSzz9KY5G4ZP2eMMNoiWySqzhIYa0gA
Traducere: Ligia Henderson