Familia – pat germinativ pentru schimbare: Promovarea unei noi culturi a egalității în India
5 iunie 2022BIC New York: Reformarea relației umanității cu lumea naturală
17 iunie 202210 iunie 2022
TUNIS, Tunisia — În cadrul unui recent episod al unei emisiuni naționale de televiziune din Tunisia, un reprezentant al bahá’ílor din acea țară a participat la o discuție despre rolul religiei în societate, un subiect de interes crescând în conștiința publică. Numită „Ca să se știe”, emisiunea săptămânală își propune să documenteze întâmplări semnificative pentru modelarea unei identități naționale incluzive.
Burhan B’saees, gazda programului, a început prin a adresa întrebări despre capacitatea religiei de a aborda provocările contemporane, cum ar fi schimbările climatice și numeroasele forme de disparitate socială. Mohamed Ben Moussa, de la Biroul Bahá’í pentru Afaceri Externe din Tunisia, a răspuns afirmând că „în centrul acestor provocări se află o criză a valorilor precum și fragmentarea societății în credincioși și necredincioși, femei și bărbați, bogați și săraci, învățați și needucați.
Acest lucru poate împiedica multe segmente ale societății să participe pe deplin la viața publică sau să își aducă contribuția la găsirea soluțiilor. Astfel de diviziuni împiedică umanitatea să ajungă la deplina sa maturitate și să își abordeze provocările.”
În timpul conversației de o oră și douăzeci de minute, domnul B’saees și domnul Ben Moussa au explorat unele înțelegeri pătrunzătoare reieșite din eforturile istorice și în curs de desfășurare ale Comunității Bahá’í Tunisiene care au permis oamenilor să se unească și să creeze legături de încredere și cooperare între ei.
Unul dintre exemplele căruia i s-a acordat atenție în conversație a fost faptul că, prin participarea la discursurile despre conviețuirea și egalitatea dintre femei și bărbați, bahá’íi tunisieni au promovat noi noțiuni de cetățenie, bazate pe dreptate și pe unitatea esențială a umanității.
Interviul a evidențiat, de asemenea, eforturile de construire a comunității bahá’í care promovează egalitatea dintre femei și bărbați la „firul ierbii” , cum ar fi înființarea unor spații conversaționale care permit femeilor să participe pe deplin la procesele consultative și de luare a deciziilor.
Domnul Ben Moussa a explicat că eforturile Comunității Bahá’í din Tunisia – înființată în acea țară cu o sută de ani în urmă – au fost deschise tuturor oamenilor și au gravitat în jurul aplicării principiului spiritual al unității umanității. „Acest principiu necesită convingere în egalitatea dintre femei și bărbați și în eliminarea tuturor formelor de prejudecată, în armonia dintre știință și religie, în recunoașterea justiției ca o condiție prealabilă a unității și în slujirea altruistă a concetățenilor .”
Interviul complet în limba arabă, în care domnul Ben Moussa subliniază puterea religiei de a contribui la progresul material și spiritual al civilizației poate fi urmărit în două părți, partea întâi și partea a doua.
https://news.bahai.org/story/1598/