
Regândirea religiei în Germania
13 aprilie 2017
CENTRUL MONDIAL BAHÁ’Í – Anul 2017 a adus ample progrese în lumea bahá’í.
Casele de Adorație
La mai puțin de un an de la deschiderea din 2016 a celei din urmă Case de Adorație continentale, a fost inaugurat primul Templu Bahá’í local în Battambang, Cambodgia, în luna septembrie.
„Un nou răsărit mijește,” scria Casa Universală a Dreptății cu această ocazie.
În Norte del Cauca, Columbia, o comunitate se pregătește pentru a întâmpina propria sa Casă de Adorație locală. Lucrările de construcție au fost demarate în luna ianuarie și au avansat în mod semnificativ de atunci. Există o înregistrare video care prezintă Templul pe parcursul mai multor etape ale ridicării sale.
Într-un moment de mare însemnătate pentru insula Tanna din Vanuatu, proiectul Templului local a fost făcut public în luna iunie. Peste o mie de oameni s-au adunat pe insulă pentru a sărbători prezentarea proiectului.
De când a fost deschisă pentru public Casa de Adorație continentală a Americii de Sud, cu puțin peste un an în urmă, aceasta s-a bucurat de un număr surprinzător de mare de vizitatori – 500.000. Numai în luna octombrie, când au fost ținute festivitățile cu ocazia bicentenarului, edificiul a fost vizitat de peste 75.000 de persoane. De asemenea, construcției i-au fost decernate mai multe premii prestigioase de arhitectură. Însă mai extraordinară decât aceste recunoașteri și decât sutele de mii de vizitatori este apariția la momentul oportun a acestei structuri care întruchipează conceptele de unitate și coeziune.
Bicentenarul
Cea de-a două suta aniversare a nașterii lui Bahá’u’lláh a prilejuit un moment de contemplare. Ne-a oferit nu doar șansa de a sărbători viața Sa, ci și ocazia de a reflecta la implicațiile propovăduirilor Sale asupra vieții omenirii și de a privi în urmă la nașterea religiei mondiale întemeiate de El, urmărindu-i curgerea de la originile zbuciumate din Persia secolului al XIX-lea până la transformarea sa într-o credință globală ce unește o serie incredibil de diversă de comunități într-un efort comun.
Obiectivul propovăduirilor lui Bahá’u’lláh este, în esență, această aducere laolaltă a omenirii pentru a contribui la apariția unei civilizații mondiale întemeiate pe recunoașterea unității umanității.
„Bahá’u’lláh cere fiecăruia dintre noi să dezvolte un sentiment de cetățenie mondială și să se implice în gospodărirea Pământului. Ca bahá’í, dețineți cunoștințele ce pot așterne drumul către un viitor mai luminos pentru generațiile următoare și acum, mai mult ca niciodată, vocile adepților lui Bahá’u’lláh trebuie să se facă auzite,” a spus Reprezentanta Permanentă a Panama pe lângă ONU, Laura Elena Flores Herrera, la evenimentul organizat în New York de Comunitatea Internațională Bahá’í pentru a marca bicentenarul.
Un film produs cu această ocazie, Lumina lumii, a fost vizionat în toate colțurile lumii, în cadre ce au variat de la case particulare la stadioane, trecând prin săli de cinema. „După ce am urmărit filmul, am văzut că oamenii din întreaga lume fac aceste activități și am realizat cât de binecuvântat sunt să mă aflu printre cei care au descoperit și care studiază cuvintele lui Bahá’u’lláh,” a spus un tânăr din Japonia după vizionarea filmului.
Fragmente din festivitățile remarcabile de pe întreg cuprinsul lumii au fost surprinse pe site-ul web bicentenary.bahai.org, unde poate fi găsită și o scrisoare din partea Casei Universale a Dreptății compusă cu această ocazie.
Implicare în societate
Comunitățile bahá’í din lumea întreagă au primit mesaje de la circa 200 de oficialități cu ocazia bicentenarului. Peste 30 din aceste scrisori de recunoaștere și sprijin provin de la șefi de stat și de guvern, mulți dintre aceștia reliefând contribuția bahá’ílor la promovarea păcii, coeziunii sociale, egalității și educației.
În cadrul a diverse evenimente la care au fost prezenți responsabili guvernamentali, ONG-uri și grupuri confesionale, comunitatea bahá’í și-a prezentat viziunea asupra unor chestiuni stringente precum rolul religiei în societate, migrația, pacea, mediul înconjurător, educația și egalitatea de gen.
Artă, cultură și publicații
De la expoziții deschise în muzee bine-cunoscute la omagii aduse contribuțiilor artiștilor, anul 2017 a oferit o imagine a puterii laturii spirituale de a inspira arta. Nenumărate exprimări artistice s-au înfiripat la nivel local pentru a comemora bicentenarul nașterii lui Bahá’u’lláh.
Din mai până în septembrie, muzeul Guggenheim din Veneția a găzduit o retrospectivă a operei artistului plastic bahá’í Mark Tobey. Tot în acest an, o expoziție cu scrieri ale lui Bahá’u’lláh a fost deschisă la British Museum din Londra. În Italia, producătorul de marmură Margraf a organizat, la muzeul Palladio, o expoziție cu cele mai reprezentative edificii ale Credinței Bahá’í realizate cu marmură italiană.
Renumitul muzician bahá’í Dizzy Gillespie, care ar fi împlinit 100 de ani anul acesta, a fost rememorat prin mai multe concerte omagiale ținute în lume. Un interviu cu un vechi prieten și coleg al lui Gillespie a oferit o imagine a modului în care muzica sa a fost influențată de principiile sociale și spirituale ale Credinței.
Anul acesta a marcat o înflorire a publicațiilor comunității bahá’í. În ianuarie a fost lansată în premieră Days of Remembrance, o culegere de scrieri ale lui Bahá’u’lláh pentru zilele sfinte, în pregătirea bicentenarului. O nouă ediție a revistei Bahá’íi a fost publicată în septembrie, iar în luna februarie a fost lansat un site web oficial al comunității bahá’í din Iran. Tot în mediul online, Serviciul Mondial de Știri Bahá’í a schimbat, în martie, designul site-ului său web, însoțindu-l cu lansarea unei aplicații de mobil și a unui serviciu de podcast-uri; Banca Media Bahá’í a lansat, în septembrie, o nouă colecție de imagini; iar site-ul web al bicentenarului, care va rămâne online ca document istoric, a surprins sărbătoririle din lumea întreagă.
Persecuțiile împotriva comunității bahá’í
Pe parcursul acestui an care a oferit atâtea prilejuri de sărbătoare, comunitățile bahá’í din Iran și Yemen s-au confruntat în continuare cu persecuții.
În luna aprilie, autoritățile din orașul yemenit Sana’a au dispus arestarea a peste 25 de bahá’í, inclusiv Walid Ayyash, un important conducător de trib despre care nu se știe nici acum unde se află. În timpul bicentenarului, forțele de securitate au descins în mijlocul unei întâlniri bahá’í de mici dimensiuni, deschizând focul și arestându-l pe Akram Ayyash, fratele lui Walid.
„Nimic mai frapant decât suprapunerea dintre aceste acțiuni și nenumăratele exemple de sărbători voioase și înălțătoare ținute de către comunitățile bahá’í din întreaga lume,” a spus Bani Dugal, Reprezentanta Biroului Comunității Internaționale Bahá’í pe lângă ONU din New York.
Persecuțiile din Iran au continuat fără încetare pe tot parcursul anului, printre ele numărându-se refuzarea sistematică a accesului tineretului bahá’í la educație superioară, opresiunea economică a comunității bahá’í și alte încălcări ale drepturilor omului.
Pe măsură ce cei zece ani de pedeapsă nedreaptă cu închisoarea s-au scurs, autoritățile au început să elibereze foștii membrii ai Yaran, o grupare ad hoc de conducere care administrase chestiunile comunității bahá’í din Iran. Ei au fost arestați în 2008. Această grupare a fost înființată cu știința și aprobarea deplină a autorităților locale, după ce instituțiile bahá’í oficiale au fost scoase în afara legii în Iran, în anii 1980. Mahvash Sabet (64 de ani), Fariba Kamalabadi (55 de ani) și Behrooz Tavakkoli (65 de ani) și-au îndeplinit sentințele și au părăsit închisoarea; însă alți patru membri sunt încă închiși.