Anul bahá’í este alcătuit din 19 luni a câte 19 zile fiecare (361 de zile), cu adăugarea "Zilelor Intercalare" (patru in anii normali şi cinci in anii bisecţi) între cea de-a optsprezecea şi cea de-a nouăsprezecea lună, pentru adaptarea calendarului la anul solar. Lunile sunt denumite după atributele lui Dumnezeu.
Anul bahá’í coincide cu echinocţiul din martie (21 martie). Era bahá’í a început cu anul declaraţiei lui Báb (1844 A.D.). Fiecare comunitate bahá’í organizează o Sărbătoare de Nouăsprezece Zile în prima zi a fiecărei luni bahá’í. Sărbătoarea îndeplineşte funcţii sociale, administrative şi spirituale şi este principala întâlnire a bahá’ílor dintr-o anumită localitate. Deoarece ziua bahá’í se întinde de la un apus la următorul, Sărbătoarea de Nouăsprezece Zile este în general organizată în seara zilei precedente primei zile din luna bahá’í, conform calendarului Gregorian.

Luna bahá’í de post
Ultima lună din calendarul bahá’í, din 2 în 20 martie, este dedicată Postului bahá’í În această perioada bahá’íi cu vârste între 15 şi 70 de ani nu beau şi nu mănâncă timp de 19 zile, de la răsărit şi până la apus şi îşi dedică timpul rugăciunii şi meditaţiei. Excepţii de la post se aplică în caz de boală, sarcină, mame care alăptează, călătorii prelungite sau muncă fizică deosebit de grea.

Zilele Sfinte Bahá’í şi Zilele Comemorative
Ziua Mondială a Religiei (a treia duminică din ianuarie): această zi este dedicată proclamării unităţii religiei şi convingerii că religia mondială va uni popoarele pământului. Sărbătorirea acestei zile, aflată sub patronaj bahá’í, a fost instituită în 1950 de către bahá’íi din Statele Unite.

Ayyam-i-Ha sau Zilele Intercalare (26 feb - 1 martie): Ayyam-i-Ha sau “Zilele lui Ha” sunt dedicate pregătirii spirituale în vederea postului, sărbătoririi, ospitalităţii, carităţii şi oferirii de daruri. Sunt sărbătorite timp de patru zile (cinci în anii bisecţi), înainte de ultima lună a anului bahá’í.

Naw-Rúz (21 martie): Ziua Anului Nou Bahá’í coincide cu echinocţiul de primăvară. Naw-Ruz este un vechi festival persan care sărbătoreşte “noua zi”, iar pentru bahá’í marchează sfârşitul postului anual de 19 de zile şi este una din cele nouă zile sfinte nelucrătoare din an.

Festivalul de Ridvan (21 apr - 2 mai): Festivalul anual bahá’í sărbătoreşte cele douăsprezece zile (21 aprilie - 2 mai 1863) în care Bahá'u'lláh, fondatorul Credinţei Bahá’í, s-a aflat într-o grădină numită Ridvan (Paradis), în Bagdad, Irak. In acea perioadă El a făcut publică misiunea Sa de Mesager al Lui Dumnezeu pentru aceasta epocă. Prima zi (21 aprilie), cea de-a noua (29 aprilie) şi cea de-a douăsprezecea (2 mai) sunt sărbătorite ca şi zile sfinte şi sunt nelucrătoare.

Declaraţia lui Báb (23 Mai): Bahá’íi comemorează ziua de 23 mai 1844, când Báb, premergătorul Religiei Bahá’í, a anunţat în Shiraz, Persia (actualul Iran), că este vestitorul unui nou mesager al lui Dumnezeu. Aceasta este una din cele nouă zile sfinte nelucrătoare din an.

Înălţarea lui Bahá'u'lláh (29 Mai): Bahá’íi comemorează aniversarea morţii în exil a lui Bahá'u'lláh, fondatorul Credinţei Bahá’í, pe 29 mai 1892, lângă Akko (cunoscut şi ca Akka sau Acre), acum în partea de nord a Israelului. Aceasta este una din cele nouă zile sfinte nelucrătoare din an.

Ziua unităţii rasiale (a doua duminică din iunie): Sărbătoare aflată sub patronaj bahá’í promovează unitatea şi înţelegerea rasială şi unitatea esenţială a omenirii. A fost instituita in 1957 de către bahá’íi din Statele Unite.

Martiriul lui Báb (9 iulie): Ziua sfântă comemorează executarea lui Báb (Siyyid ‘Ali-Muhammad), premergătorul Credinţei Bahá’í, de către un pluton de execuţie, pe 9 iulie 1850, în Tabriz, Persia (actualul Iran). Aceasta este una din cele nouă zile sfinte nelucrătoare din an.

Naşterea lui Báb (20 Oct): În această zi se aniversează naşterea pe 20 oct. 1819, în Shiraz, Persia (acum Iran), a lui Siyyid ‘Ali-Muhammad, care a luat mai târziu titlul de “Báb,” însemnând “Poarta”. Báb a fost premergătorul Credinţei Bahá’í. Aceasta este una din cele nouă zile sfinte nelucrătoare din an.

Naşterea lui Bahá'u'lláh (12 nov.): Bahá’íi sărbătoresc aniversarea naşterii lui Bahá'u'lláh (născut Mirza Husayn-‘Ali) în 12 Nov 1817, în Tehran, Persia (acum Iran). Bahá'u'lláh, care înseamnă “Gloria lui Dumnezeu,” este fondatorul Credinţei Bahá’í. Aceasta este una din cele nouă zile sfinte nelucrătoare din an.

Ziua Legământului (26 Nov): Festivalul sărbătoreşte desemnarea fiului celui mai mare al lui Bahá'u'lláh, `Abdu’l-Bahá, ca Centru al Legământului Său.

Înălţarea lui `Abdu’l-Bahá (28 Nov): Bahá’íi comemorează moartea lui `Abdu’l-Bahá, fiul lui Bahá'u'lláh, desemnat ca şi succesorul Sau, în 28 Nov 1921 în Haifa, în cea care este acum partea de nord a Israelului.

“Holy places are undoubtedly centres of the outpouring of Divine grace, because on entering the illumined sites associated with martyrs and holy souls, and by observing reverence, both physical and spiritual, one’s heart is moved with great tenderness.”

— `Abdu'l-Bahá

Principii si practici

 • Egalitatea dintre femei şi bărbaţi

  Încă de la începuturile ei de acum aproape o sută cincizeci de ani, Credinţa Baháí a propovăduit egalitatea dintre...

 • Armonia dintre ştiinţă şi religie

  Baháíi resping noţiunea că există un conflict inerent între ştiinţă şi religie. În loc de aceasta, ei cred că...

 • Consultaţia

  Consultaţia este o metoda distinctă, lipsită de adversitate de luare a deciziilor, ale cărei principii au fost...

 • Serviciu adus umanităţii

  Pentru baháí, serviciul adus altora conferă vieţii înţeles şi scop. Orice muncă sau profesie îndeplinită într-un...

 • Căsătoria şi familia

  Căsătoria şi familia reprezintă temelia civilizaţiei umane. În mediul familial învăţăm să ne confruntăm cu...

 • Postul bahá'í

  Din 2 şi până în 20 martie, bahá’íi din întreaga lume se trezesc înainte de răsărit pentru a servi micul dejun şi a...

 • Pelerinajul

  În fiecare an, mii de pelerini bahá’í vin din întreaga lume să se roage şi să mediteze la mormintele şi Locurile...

 • Investigarea independentă a adevărului

  Investigarea independentă a realităţii, fie ea ştiinţifică sau religioasă, este cu tărie încurajată în Scrierile lui...

 • Calendarul bahá'í

  Anul bahá’í este alcătuit din 19 luni a câte 19 zile fiecare (361 de zile), cu adăugarea "Zilelor Intercalare"...

 • Simboluri baha’i

  Steaua cu noua colturi O simpla stea cu noua colturi este folosita in mod obsinuit de baha’I ca simbol al Credintei lor....

 • Principii şi practici

  A deveni bahá’í înseamnă a răspunde chemării divine actuale şi a te alătura unei fraternităţi globale angajate în...