Instituţiile administrative Bahá'í sunt alese la nivel local, naţional şi internaţional şi sunt completate de un organ administrativ numit, de consultanţi. Baha'îi consideră că ordinea lor administrativă este un model de funcţionare eficientă a unei civilizaţii globale unite, care înţelege diferenţa dintre dimensiunea spirituală cât şi cea materială a realităţii, şi care încearcă să dezvolte în mod egal evoluţia fiecăreia dintre ele.

Nivel internaţional
Cea mai înalta autoritate a Credinţei Baha'í este Casa Universală a Dreptăţii, organ administrativ ales format din nouă membrii, ce îşi are sediul permanent la Centrul Mondial Baha'i din Haifa, Israel. Casa Universală a Dreptăţii este aleasă la fiecare cinci ani de către membrii Adunărilor Spirituale Naţionale (organe administrative formate din nouă membrii ce conduc treburile Credinţei în ţările lor). Primele alegeri pentru Casă Universală a Dreptăţii au avut loc în 1963.

Investită de Baha'u'llah cu autoritate legislativă asupra lucrurilor ce nu sunt clar specificate în cărţile sfinte Baha'í, Casa Universală a Dreptăţii menţine comunitatea Baha'i unită şi receptivă la nevoile şi condiţiile unei lumi în schimbare.

Deşi o instituţie internaţională, Casa Universală a Dreptăţii este, cu toate acestea, surprinzător de apropiată de comunitatea de la firul ierbii. Alegerile finale pentru Casa Universală a Dreptăţii sunt la doar 3 paşi de nivelul local: fiecare baha’í adult poate fi ales la nivel local în cadrul alegerilor pentru delegaţii din districtul sau electoral; delegaţii la rândul lor aleg membrii respectivei adunări naţionale; iar membrii tuturor adunărilor naţionale din întreagă lume pot, la rândul lor, să aleagă Casa Universală a Dreptăţii.

Nivel naţional
Credinţă Baha’í funcţionează în peste 181 de ţări sub egida organelor administrative alese, formate din nouă membri, cunoscute sub numele de Adunări Spirituale Naţionale. Cele mai multe dintre aceste instituţii îşi au sediul în capitală ţării. Ele sunt alese anual printr-un sistem de delegaţi ce-i reprezintă pe Baha’îi din ţară lor.

Nivel local
O Adunare Spirituală Locală de nouă persoane este aleasă să coordoneze treburile comunităţii Baha’í dintr-un oraş sau localitate. Aceste instituţii ajută şi oferă consultanţă, în acelaşi timp, şi la nivel individual şi administrează un număr de funcţii la nivel local, incluzând Sărbătoarea de 19 Zile. Sărbătoarea spirituală este un mijloc pentru Adunarea Spirituală Locală de a ascultă în mod direct părerile comunităţii, în vederea luării unei decizii privind treburile comunităţii. În acest mod, guvernarea în comunităţile Baha’I începe de la firul ierbii.

Instituţia Consilierilor
Pe lângă acestea, Credinţă baha’í are Consilieri, numiţi pe o perioada de cinci ani către Casă Universală a Dreptăţii, aceştia servesc că sfătuitori în ţările şi regiunile lumii. În prezent sunt 81 astfel de Consilieri Continentali desemnaţi pentru ţări şi regiuni specifice, şi un alt număr de nouă Consilieri ce formează Centrul Internaţional de Propovaduire al Centrului Mondial Baha’í din Haifa. O parte componentă a instituţiei Consilierilor o constituie membrii Corpului Auxiliar, care servesc în principal la nivel local şi regional, să îndrume şi să motiveze membrii din jurisdicţia lor.

“It is incumbent upon the chosen delegates to consider without the least trace of passion and prejudice, and irrespective of any material consideration, the names of only those who can best combine the necessary qualities of unquestioned loyalty, of selfless devotion, of a well-trained mind, of recognized ability and mature experience.”

— Shoghi Effendi

 • Adunarea Spirituală Naţională a Bahá'ílor din România

  Adunarea Spirituala Nationala supravegheaza treburile administrative ale Baha’ilor din Romania si le ofera calauzire...

 • Alegerile bahá'í

  În Credința Bahá'í nu există cler. În schimb, Bahá'íi folosesc o structură administrativă dată de Profetul lor Fondator,...

 • Instituţii administrative

  Instituţiile administrative Bahá'í sunt alese la nivel local, naţional şi internaţional şi sunt completate de un organ...

 • Legământul bahá'í

  Dumnezeu ne-a creat din dragoste si noi, cand Ii raspundem, o facem tot din dragoste, si nu pentru raiul promis sau de...

 • Organizare şi conducere

  Nu există o clasa de ecleziastică şi nici cler în Credinţă baha’í. În locul acestora, ea este administrată de o combinaţie...