Val de arestări de rău augur în Yemen trage un semnal de alarmă

 

21 aprilie 2017

Comunitatea Internațională Bahá’í, NEW YORK – Cel puțin 25 de Bahá’í au fost vizați de ordine de arestare emise de către anumite autorități din Sana’a. Acestea hărțuiesc Bahá’íi din Yemen, făcând asupra lor presiuni pentru ai determina să se dezică de credința lor.

Printre acuzațiile nefondate și lipsite de sens aduse la adresa Bahá’ílor se numără faptul că au arătat generozitate și au dat dovadă de verticalitate morală pentru a atrage oamenii la Credința lor. Aceste acuzații seamănă izbitor cu cele cu care se confruntă Bahá’íi în Iran. De fapt, potrivit unor rapoarte, în spatele incidentelor petrecute în Yemen sar afla influența autorităților iraniene.Yemen arrests

Evenimentele recente reprezintă ultimele exemple îngrijorătoare dintro serie de atacuri la adresa Comunității Bahá’í yemenite. Acestea includ arestarea, în 2013, și procesul pe rol al D-lui Hamed bin Haydara, precum și arestarea în masă, în 2016, a peste 60 de participanți la o adunare educativă, dintre care jumătate erau Bahá’í. D-l Kaiwan Qaderi, care se număra printre cei arestați, se află în închisoare de peste opt luni. De asemenea, cu numai câteva săptămâni în urmă, un Bahá’í angajat al Crucii Roșii a fost arestat, la 5 aprilie, în Sana’a numai din cauza credinței sale.

„Facem un apel la comunitatea internațională să denunțe întrun glas aceste acțiuni alarmante și de rău augur întreprinse de autorități specifice din Yemen, printre care se numără Securitatea Națională și Procuratura, și cerem ca aceste autorități să pună capăt valului recent de arestări și să elibereze din închisoare toți Bahá’íi, care se află în grav pericol,” a spus Bani Dugal, reprezentanta principală a Comunității Internaționale Bahá’í pe lângă ONU.

Apelul energic al domniei sale a continuat: „Să nu rămânem simpli spectatori și să nu permitem ca acest caz de tiranie și nedreptate împotriva unei comunități religioase să ia amploare.”

În perioada imediat premergătoare arestării lor, luni, 17 aprilie, zeci de Bahá’í au primit apeluri telefonice între orele 22:30 și miezul nopții, fiind informați să se prezinte la tribunal în dimineața următoare. Conștienți de persecuțiile recente ale autorităților împotriva Bahá’ílor și ținând cont de faptul că nu lea fost prezentată nicio hotărâre judecătorească oficială, Bahá’íi au convenit să trimită mai mulți avocați în locul lor.

Totuși, unul dintre Bahá’íi vizați, D-l Badi’u’llah Sana’i, un reputat inginer civil din Yemen, a urmat sfatul care ia fost dat la locul de muncă și sa prezentat la tribunal pe 18 aprilie. El a fost imediat arestat, ceea ce a confirmat suspiciunea că cererea adresată Bahá’ílor să se prezinte la tribunal fusese o stratagemă care să ducă la reținerea lor.

Pe 19 aprilie, încă doi Bahá’í, dintre care unul este D-l Walid Ayyash, membru al unui important trib yemenit, au fost arestați de către autorități în timp ce se deplasau cu mașina din orașul Ibb către Hudaydah. Locul unde se află cei doi nu este deocamdată cunoscut, iar siguranța lor este subiect de îngrijorare crescândă.

Numeroase familii Bahá’í din Sana’a au fost nevoite să își părăsească locuința pentru a evita reținerea abuzivă. Printre acestea se numără soția D-lui Haydara, care luptă pentru eliberarea soțului său de peste trei ani, în timp ce are grijă de cele trei fiice ale lor. În prezent, D-na Haydara se află ea însăși pe lista celor ce urmează să fie arestați.

În ultimii ani, pe fondul conflictului civil turbulent din Yemen, membrii comunității Bahá’í din această țară au refuzat să coalizeze cu vreuna dintre taberele implicate, străduinduse, în schimb, să fie de folos tuturor oamenilor și concentrânduși atenția asupra tinerei generații dornice să își dedice energiile regenerării societății.

Yemen arrests1

Numeroși lideri yemeniți a diverse facțiuni șiau exprimat deja sprijinul pentru comunitatea Bahá’í. Chiar și în sânul autorităților houthi din Sana’a, în a căror jurisdicție se petrec aceste persecuții, există figuricheie, inclusiv un ministru, care șiau arătat nemulțumirea față de persecutarea continuă a Bahá’ílor. Unii chiar au condamnat atacurile recente prin intermediul rețelelor sociale.

„Suntem încrezători că vom primi sprijinul multor altor persoane imparțiale din Yemen, indiferent de gruparea sau clasa socială din care fac parte, care sunt de acord că trebuie să i se permită comunității Bahá’í să trăiască alături de restul populației și să contribuie la bunăstarea societății, în special întro perioadă atât de grea pentru țară,” a mai spus d-na Dugal.

http://news.bahai.org/story/1163/

“The fundamental principle enunciated by Bahá’u’lláh, the followers of His Faith firmly believe, is that Religious truth is not absolute but relative, that Divine Revelation is a continuous and progressive process, that all the great religions of the world are divine in origin, that their basic principles are in complete harmony, that their aims and purposes are one and the same, that their teachings are but facets of one truth, that their functions are complementary, that they differ only in the non-essential aspects of their doctrines and that their missions represent successive stages in the spiritual evolution of human society.”

— Shoghi Effendi

Concepte spirituale