Bahá’íi din toată lumea sărbătoresc în 22 octombrie 2017 bicentenarul nașterii lui Bahá’u’lláh, Fondatorul Credinței Bahá’í. După două sute de ani de la nașterea Lui, Credința lui Bahá’u’lláhs-a răspândit practic în toate țările lumii. În România, Bahá’íi pregătesc diferite evenimente și proiecte artistice și sociale cu această ocazie, dar în mod deosebit năzuiesc să intensifice eforturile lor de zi cu zi de a clădi comunități și a transforma societatea, în timp ce răspândesc Mesajul tămăduitor de unitate mondială adus de Bahá’u’lláh. Inițiativele, proiectele și evenimentele ce vor avea loc în România vor fi anunțate pe acest site.

1 Desktop33

Migrația forțată cheamă credința să intre în acțiune

Traducere în limba română a articolului online: http://news.bahai.org/story/1178

Migratie1Migratie2

MADRID, Spania, 2 iulie 2017 (Serviciul Mondial de Știri Bahá’í) – Dând dovadă de o solidaritate și o bunăvoință emoționante, circa 300 de reprezentanți ai comunităților religioase și ai organizațiilor societății civile s-au reunit la Madrid pentru o conferință pe un subiect ce ridică îngrijorări adânci – migrația forțată. Evenimentul a avut loc la biserica Iglesia de Jesus din capitala Spaniei în data de 20 iunie 2017, de Ziua Internațională a Refugiaților.

Fotograful Reuters Juan Medina a susținut o prezentare de efect prin care a surprins actualitatea temei refugiaților din Europa, utilizând o colecție proprie de fotografii și filme care au documentat drumul refugiaților în Europa.

„Este important să prezentăm aceste imagini, oricât de șocante ar fi, cu fiecare ocazie care se ivește, de câte ori este necesar,” a spus Dl. Medina. „Unii spun că poți deveni insensibil în fața atâtor imagini ale suferinței și că acestea vor avea din ce în ce mai puțin efect. Eu cred că este important să le spunem povestea și să ne amintim de suferințele celor care au fost forțați să își părăsească țara.”

„Aceste fotografii înfățișează realitatea crudă a ceea ce înseamnă să fii imigrant. Există un contrast izbitor între refugiații epuizați care sunt aduși la mal și care se luptă să rămână în viață și localnicii care se plimbă pe plajă.”

În 2015, guvernul spaniol s-a angajat în fața Uniunii Europene să primească peste 17.000 de refugiați. Până la această dată au sosit 1.200, declanșând o dezbatere în creștere în țară.

În ultimii ani, comunitatea Bahá’í din Spania a recunoscut necesitatea unui dialog mai substanțial și mai profund pe tema migrației și a implicațiilor pe care le are o mai bună înțelegere a subiectului. Eforturile comunității Bahá’í au izvorât din convingerea că religia joacă un rol critic în a cultiva un simț comun al omenirii, precum și în a mobiliza comunitățile să contribuie la armonia socială și la pace.

Împreună cu alte organizații ale societății civile sau organizații confesionale, comunitatea Bahá’í din Spania a participat la organizarea conferinței, unde diverși participanți și-au împărtășit experiențele și și-au reînnoit angajamentul de a acționa în direcția primirii și sprijinirii refugiaților. Evenimentul a constituit și o tribună de la care participanții au căutat să se adreseze conștiinței semenilor lor și să aprindă lumina compasiunii în sânul societății spaniole.

Migratie3

„Scopul acestui eveniment este să sublinieze rolul important jucat de comunitățile religioase în primirea și integrarea refugiaților în propriile lor comunități, precum și să fie un loc de exprimare a diverselor experiențe și cunoștințe acumulate prin contribuțiile acestor comunități la binele societății,” a spus Leila Sant Massarat, care a prezidat lucrările conferinței și a reprezentat comunitatea Bahá’í din Spania.

„Indiferent de limba pe care o vorbim, de culoarea pielii și de locul nașterii, suntem cu toții ființe umane și împărtășim aceeași identitate primară.”

Conferința a evidențiat eforturile diferitelor grupări confesionale din Spania de a juca un rol constructiv în viața numărului crescând de refugiați care sosesc în țară. Reprezentantul comunității Sant’Egidio, o organizație creștină, a descris inițiativa luată de comunitatea sa pentru a încuraja generozitatea și înțelegerea citind numele tuturor refugiaților nou-veniți. „Uneori putem uita că refugiații au și ei o identitate și un nume,” a spus el.

Directorul pentru Afaceri Publice al comunității Bahá’í din Spania, Sergio Garcia, a menționat și alte contribuții ale diverselor grupuri confesionale în sprijinul refugiaților, dând ca exemplu inițiativa comunității musulmane de a asigura pregătirea și distribuirea hranei pentru familiile care au nevoie de aceasta, precum și experiența unui grup iudaic care susține tinerii dintr-o tabără de refugiați.

„Între participanți s-a creat un real spirit de solidaritate,” a spus Dr. Garcia. „A fost uimitor cât de armonios s-au consultat și au funcționat aceste grupuri atât de diverse.”

În spiritul de unitate care a caracterizat întrunirea, conferința s-a încheiat cu o masă servită tuturor la asfințit, cu ocazia Ramadanului.

Pentru pagina de start a Serviciului Mondial de Știri Bahá’í, accesați:
http://news.bahai.org/

Depășirea diferențelor și prețuirea diversității

NEW DELHI, 12 iulie 2017 (Serviciul Mondial de Știri Bahá’í) — Shiv Visvanathan a vizitat statul indian Gujarat în anul 2002. La acea vreme se înregistrase o erupție de răscoale populare violente și peste o mie de persoane își pierduseră viața.

Acea tragedie a fost un trist prilej de aducere aminte a faptului că diversitatea, care ar trebui privită ca o puternică resursă pentru comunitate, este mult prea adesea o sursă de conflict. Totuși, potrivit Dr. Visvanathan, un intelectual indian proeminent și un cercetător în domeniul științelor sociale, nu putem miza doar pe rațiunea umană pentru a depăși tensiunile ce dau naștere violenței. Avem nevoie de o concepție mai largă asupra cunoașterii – una care se bazează nu doar pe cercetare și adevăruri științifice, ci și pe sistemele de cunoaștere care abordează dimensiunile spirituală și mistică ale vieții.

„Este o ironie a sorții,” a spus Dr. Visvanathan, reflectând la episodul tragic din Gujarat. „Deși oamenii au văzut în religie cauza problemei, eu am descoperit că religia v-a transmis puterea de a vă vindeca.”

Dr. Visvanathan a fost vorbitorul principal la simpozionul „Prețuirea diversității – Rolul religiei în clădirea unei societăți favorabile incluziunii”, organizat de comunitatea bahá’í din India pe 29 iunie. Desfășurat în incinta Casei de Adorație Bahá’í din New Delhi, evenimentul a reunit universitari indieni de frunte și reprezentanți ai ONG-urilor pentru a dezbate relația dintre religie și diversitate și pentru a explora noi modalități de conceptualizare a acestora.newdelhi

Pretutindeni în lume, legăturile ce întrețin coeziunea diferitelor grupuri se dovedesc adesea prea superficiale pentru a rezista forțelor distrugătoare cu care se confruntă în prezent aceste grupuri – adâncirea nedreptăților, o falie tot mai profundă între bogați și săraci, ascensiunea fundamentalismului religios și a violenței sectare, migrația de la rural la urban, crizele de mediu și altele. Diversitatea, care este o resursă neprețuită în îmbogățirea societății, este exploatată pentru a ațâța grupurile unul împotriva altuia și a promova agende politice și economice.

În 1994, Dr. Visvanathan era observator la Comisia pentru Adevăr și Reconciliere din Africa de Sud, după abolirea apartheid-ului. El a văzut cu ochii săi că iertarea a devenit posibilă datorită unei profunde filosofii spirituale sud-africane numite Ubuntu, care pune accent pe interconectarea înnăscută a omenirii.

„Nu ai fi putut crea unitate fără această conștiință religioasă,” a spus el. Lucrul pe care a ajuns să îl aprecieze la acea abordare a fost că diversitatea era înțeleasă ca fiind esențială în crearea unui real sentiment de deplinătate.

Pentru comunitatea bahá’í din India este un moment deosebit de oportun să deschidă un spațiu pentru gânditori și practicanți preocupați de armonie socială, unde aceștia să aducă laolaltă cunoștințele lor și să examineze căi de a merge înainte. Toți cei prezenți au împărtășit convingerea generală că religia poate juca un rol neprețuit în a-i ajuta pe oameni să aprecieze diversitatea, să depășească prejudecățile și ura și să depună eforturi în direcția păcii.

newdelhi2newdelhi1

În cuvântul de deschidere, Arash Fazli, cercetător principal la Institutul de Studii despre Prosperitate Globală din India, a confirmat fenomenul de deturnare a religiei pentru a se crea prejudecăți și imitație oarbă, atât în trecut, cât și în prezent. „Practicile religioase care cultivă ura și prejudecata sunt distorsiuni și pervertiri ale adevăratului spirit al religiei, care are ca țel să creeze unitate,” a spus Dr. Fazli.

Vindecarea fracturilor profunde care există între diverse populații, a arătat el, necesită o înțelegere dinamică a rolului crucial și unic al religiei în clădirea unității, în special într-un moment când numeroase societăți sunt luate cu asalt de forțe ale izolării și intoleranței.

Aceasta ridică o provocare pentru comunitățile religioase, a spus Dr. Fazli. „Pentru ca religia să își realizeze menirea, trebuie să îndeplinească unele condiții: să insufle o profundă conștiință a unității omenirii, să fie în armonie cu știința și rațiunea și să se distingă de superstiție și imitație oarbă, să promoveze căutarea independentă a adevărului și să recunoască unitatea tuturor religiilor.”

Pentru a citi articolul online, a vedea fotografiile și a accesa link-urile: http://news.bahai.org/story/1179

Pentru pagina de start a Serviciului Mondial de Știri Bahá’í, accesați: http://news.bahai.org/

cdsRedGrammer

Adunarea Spirituală Națională a Bahá`ílor din România este încântată să anunțe vizita d-lui Red Grammer și a soției sale Jan în București, în perioada 12-15 iunie 2017.

Red Grammer este Bahá`í și unul dintre cei mai buni artiști pentru copii și familii din America. Descris de  Parent’s Magazine drept “cea mai bună voce a muzicii pentru copii” Red a stabilit standardul de aur în compunerea și interpretarea unei muzici care ne reconectează jucăuș cu tot ce este mai bun în noi.  Mai jos, vă trimitem mai multe informații despre prietenul nostru, Red care a mai fost în România acum 7 ani. Poate veți dori să îl cunoașteți mai bine și să povestiți prietenilor interesați...

Despre Red

ConcertRedGrammerRedGrammer3

Red și-a început cariera de artist înlocuindu-l pe Glenn Yarborough ca tenor principal din renumitul trio folk, The Limeliters. În aceeași perioadă, Red și Kathy Grammer, au început să scrie cântece pentru copiii lor, David și Andy, care au dus la prima sa înregistrare pentru copiii, Can You Sound Just Like Me? prezentată pe NPR’s “All Things Considered”. Dându-și seama că puteau realiza ceva special, s-au întors la muncă și au scos albumul Teaching Peace, numit de The All Music Guide drept “unul din primele cinci albume pentru copii din toate timpurile” și câștigătorul unui Premiu Clasic Parents' Choice. A fost urmat de albumele  premiate - Down the Do Re Mi, Red Grammer’s Favorite Sing Along Songs, Hello World, Bebop Your Best (nominalizat la Grammy), și, cel mai recent, Circle of Light. Iubite de copiii și părinții din toată lumea, cântecele sale pentru copii sunt, de asemenea, o resursă neprețuită pentru profesori, care le folosesc pentru a comunica teme precum atenția față de ceilalți, excelența, caracterul unic și diversitatea, într-un limbaj pe care copiii îl înțeleg imediat și îl îmbrățișează cu drag. 

Combinând una din cele mai bune voci din domeniu cu un simț acut al spectacolului și execuției, concertele live ale lui Red încântă publicul de toate vârstele din centre de artă și educative din toată lumea. De asemenea, este adesea orator principal și artist invitat la conferințele naționale și regionale educative din SUA și Canada.

Ultima înregistrare a lui Red, “BeBop Your Best! …Music To Build Character By”, este o colecție de cântece pentru copiii de toate vârstele, nominalizată la Premiile Grammy, compusă împreună cu textiera Pamela Phillips Oland. Debordând de umor, istețime, curaj și farmecul irezistibil al lui Red, “Truthfulness”, “Integrity”, “Responsibility”, “Citizenship” și multe alte cântece nu au sunat niciodată atât de bine și nu au fost niciodată atât de aproape de ascultători ca atunci când acest extraordinar artist de familie le împărtășește cu bucurie. 

RedGrammer1Momente educative

 

Unele din cele mai importante conversații pe care le avem cu copii au loc în cele mai neașteptate momente. Ceea ce face muzica lui Red Grammer valoroasă este faptul că reușește, în mod constant, să creeze oportunități pentru ca aceste momente speciale să apară. Fie că este vorba despre timiditate, despre cum să înveți să vezi dincolo de neajunsurile altora pentru a le aprecia frumusețea interioară, despre cum să aperi ceea ce este corect sau o mulțime de alte subiecte pe care Red le îmbină armonios în cântecele sale, muzica ne oferă nenumărate ocazii de a vorbi despre lucrurile care contează cu adevărat pentru tine și copiii tăi. Iată câteva din cântecele sale care fac exact acest lucru…

Say Hi! - timiditate

See Me Beautiful – să vezi frumusețea oricui, chiar atunci când sunt enervanți 

Integrity – cum este să faci ce trebuie când nu privește nimeni?

Listen – bătăile de inimă sună la fel, indiferent de culoarea sau originea cuiva.

Place In the Choir – chiar și cei mai diferiți oameni pot lucra împreună 

On The Day You Were Born - Wow! Fiecare este un miracol, nu-i așa?

When I Get A Feeling – mă pot împrieteni cu toate sentimentele mele?

Time Together – trebuie să facem asta mai des

Digging For Diamonds – ce comori așteaptă să fie descoperite în interiorul meu?

With Two Wings – ce înseamnă egalitatea între sexe?

Shining Eyes – văd atât de multe lucruri când mă uit în ochii tăi 

Patience- este greu uneori, nu-i așa?

I Am A Bucket Filler – ce fel de persoană doresc să fiu?

Mai multe pe site: http://www.redgrammer.com/

 

Mărturie personală - Red Grammer

,,Într-o zi de sâmbătă, acum mulți ani, în timp ce cântam cu colegii mei de trupă din clasa a 10-a un cântec de dans în New Jersey, am trăit ceva care mi-a schimbat viața pentru totdeauna. 

Ieșisem din spatele tobelor pentru a-mi bălăngăni picioarele la marginea scenei, fredonând cântecul rock folk emoționant al celor de la Youngblood, Get Together, care începea așa: „Dragostea nu este decât un cântec pe care îl cântăm, frica este modul în care murim. Poți face munții să răsune sau poți face îngerii să plângă...”. Cântam cu ochii închiși. Mi-era prea frică să mă uit în ochii oamenilor care ascultau. Cântecul m-a purtat undeva în altă parte și când am terminat, am deschis încet ochii. Spre mirarea mea, am văzut că grupul de fete care stăteau în fața scenei aveau lacrimi în ochi. Ce se întâmplase? Melodia, ritmul, poezia și o explozie de sentimente din interiorul meu creaseră un amestec puternic de vibrații în aer, care s-au conectat cu ascultătorii, călătorind în fiecare din canalele lor auditive și gâdilindu-le nervul auditiv, creând un moment magic și minunat în inimile lor. De aceea cânt. Este ceva sacru, de nedescris, care mă amețește și mă face recunoscător și umil în același timp. Îmi conectează inima cu inimile voastre și împreună trăim stări ca bucurie, încântare, supărare, amuzament, înțelegere, pace.

Arta are această putere.”

Mesajul lui Red către profesori și învățători

În miile de vizite făcute la școli în ultimii 30 ani am observat că în clasele în care profesorii au inclus în mod frecvent un oarecare tip de artă – muzică, poezie, literatură sau arte vizuale -  copiii au ochii mai strălucitori. Ei sunt mai prezenți, plini de viață și dornici să învețe. Este un fenomen atât de vizibil, încât m-am întrebat de multe ori „de ce”?

Am ajuns să cred că motivul este acela că elevii sunt conștienți de faptul că școala lor este un loc în care învățarea, sentimentele și dezvoltarea se produc la un loc și acest lucru le stimulează atât creierul, cât și inima, iar sentimentul este extrem de plăcut. Să te simți acceptat cu totul și energizat este o experiență puternică, pe care copiii și-o doresc iarăși și iarăși. Și știți ce? Cercetările ne arată că atunci când legăm informațiile de emoții, se păstrează în memoria noastră la un nivel mult mai profund, mai permanent.

Învățători, știu cât de ocupați sunteți cu toate standardele și testele și cât de puțin timp aveți să faceți tot ce vi se cere. Amintiți-vă, însă, muzica este cel mai bun prieten al vostru. Folosiți-o. Poate calma clasa, o poate antrena, amintește fiecăruia să dea ce are mai bun, provoacă chicote și deschide inimile, spunând fiecărui copil din clasă că este OK să aibă sentimente puternice. Și, în mod uimitor, o face mai repede decât puteți spune: „Nu avem timp pentru muzică”.